Delete met EMDR blokkerende (denk)beelden en creëer ruimte voor een nieuwe stap
Wat is EMDR?
EMDR ( Eye Movement Disensitization and Reprocessing) is een succesvolle, kortdurende therapeutische techniek om vastgelopen traumatische ervaringen alsnog te verwerken. Traumatische ervaringen omvatten een breed scala aan gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een ongeval, overlijden, mishandeling. Maar ook andere gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld gepest worden, vernederd zijn, een onjuiste keuze hebben gemaakt kunnen succesvol met EMDR worden behandeld.
Wanneer EMDR?
Als je iets meemaakt wat je intens raakt, heb je tijd nodig om dat te verwerken. Doorgaans lukt dat prima, mede door er een nachtje over te slapen. Soms echter blijven gedachten en heftige gevoelens, gekoppeld aan de herinnering van de gebeurtenis, terug komen. Dit heeft invloed op je welzijn: je kunt ineens boos worden ofwel krijgt last van slapeloosheid en angsten. Je kunt de gebeurtenis niet loslaten en je gevoelens overspoelen je. Je ervaart machteloosheid en een gebrek aan controle over je handelen.
EMDR wordt, naast bovengenoemde traumatische ervaringen, ook ingezet bij klachten als faalangst, paniekklachten en een negatief zelfbeeld.
Hoe werkt het?
In het intake gesprek inventariseren we samen met welk herinneringsbeeld we gaan werken.
EMDR werkt volgens een vast protocol met als doel om de lichamelijke onrust (arousel) tot rust te brengen en om de lading van het herinneringsbeeld weg te nemen.
Tijdens de sessie beweeg ik mijn hand op korte afstand voor je ogen heen en weer. Zo wordt de Rapid Eye Movement (snelle oogbeweging) nagebootst die behulpzaam is bij het verwerken van emoties tijdens je slaap. Het samenspel van het oproepen van het herinneringsbeeld en de oogbewegingen maakt dat de heftige gevoelens en gedachten oplossen. Zo ontstaat er weer ruimte en hernieuwde energie om stappen te zetten in je leven.
Een EMDR sessie duurt ongeveer een uur. Er zijn gemiddeld 3 tot 6 sessies nodig om het door jou gewenste doel te bereiken.