Durf jij je echt te laten zien?


Tips en inspiratie

 

"Het leek mij heerlijk om te kunnen dansen".
Daar stond ik dan. Een verlegen meisje van 7 jaar in een licht roze balletjurkje met een tule rokje. Ik was aan de beurt om in mijn eentje voor de hele lesgroep te dansen. Bibberend stond ik klaar, voelde me bekeken en kromp angstig in elkaar. Ik schaamde mij voor mijn tule rokje, maar vooral voor mijn dunne lijfje met spichtige armen en benen. De zaal strekte zich eindeloos voor mij uit. Ik mocht "improfiseren", maar had geen idee hoe ik dat moest doen. De muziek begon. Ik deed één stap vooruit en maakte mij los van de plek waar ik a.h.w. vastgenageld had staan wachten.  

Met die ene, eerste stap, kwam ik in beweging. Ik liet me meenemen door de beweging en door de muziek. De eerste stap had iets in gang gezet, waardoor alle volgende stappen gemakkelijker werden. Ik voelde dat ik kon dansen en een heel nieuw en blijvend veld van plezier opende zich voor mij. Verrast dat ik er al was kwam ik aan de overkant van de zaal aan. 

Heb jij het lef om te groeien van Jong Eendje naar Zwaan?

 

• lef om sterk te zijn.maar ook kwetsbaar

• lef om jouw talenten te ontwikkelen

• lef om je eigen weg te gaan

• lef om je stoutste dromen te leven

• lef om zichtbaar te zijn

We kennen allemaal wel het verhaal van het Lelijke Jonge Eendje dat bibberend van angst en schaamte wegkroop. Liefst zo onzichtbaar mogelijk wilde zijn. Erg gelukkig werd hij daar niet van.

Herken je dat: je trekt je terug, maar ook je levensvreugde trekt zich terug. Immers je talenten en dromen wachten er op om ontwikkeld en geleefd te worden. En dat roert zich in je!

Wellicht is het tijd om eens in de spiegel te kijken, letterlijk of figuurlijk. Niet vanuit je oude overtuigingen, zoals:"ik tel toch niet mee", "wat heb ik nou te bieden", "dit is te moeilijk voor mij". Maar om nu opnieuw te kijken maar dan met een open blik. Wie weet kom je, net als het jonge eendje, tot de ontdekking dat je gegroeid bent. Dat er meer power, potentie en schoonheid in jou is dan je vermoedde.

In het onderstaande gedicht van H. Marsman komt duidelijk naar voren dat er lef, ja, moed voor nodig is om uit je "comfortzone" te stappen. Ook al is de innerlijke drang om dat wel te doen duidelijk aanwezig. 

Phoenix

Vlam in mij, laai weer op,
hart in mij, heb geduld
verdubbel het vertrouwen-
vogel in mij, laat zich opnieuw ontvouwen

de vleugelen, de nu nog moede en grauwe|
o, wiek weer op uit de verbrande takken
en laat de moed en uwe vaart niet zakken;
het nest is goed, maar het heelal is ruimer.

H.Marsman.

 

Maar moed hebben we allemaal al vele malen in ons leven getoond, in het groot of in het klein. Echter bij elke vernieuwing, elke nieuwe beweging, is er aarzeling en angst om het oude los te laten en een nieuwe horizon te ontdekken. Via onderstaande TIP kun je jouw eigen moed aanspreken, in je opnemen en meenemen naar de situatie waar jij verandering in wilt aanbrengen, waar je meer zichtbaar wilt zijn. En nieuwe keuzes wilt maken, die je dichter brengen bij wie jij echt bent, keuzes vanuit je hart, in contact met jouw diepste waarden.

 

 TIP  Verzamelen van moed

Zoek een rustige plek op waar je niet gestoord kan worden.
Ga gemakkelijk zitten en zet je beide benen stevig op de grond.
Kies een situatie uit waarin je meer jezelf zou willen zijn. Waar je de moed wilt tonen om je echt te laten zien. Schrijf het op een A4 en leg het voor je op de grond. 

Ga dan in gedachten eens terug naar een situatie, kort of langer geleden, waar je helemaal  jezelf was en een stap zette waar je nu nog trots op bent. Het hoeft geen grootse gebeurtenis te zijn, maar doorvoel eens hoe sterk, moedig en krachtig je toen was.Laat dit gevoel groter en groter worden, en helemaal door je heen stromen.


Laat dan één woord in je opkomen wat voor jou bij deze situatie past.
Laat ook een woord in je opkomen voor het krachtige gevoel. 
Houd dit vast!


Kijk nu naar je A4 (met jouw gekozen situatie) op de grond voor je.
Houd nog steeds het krachtige gevoel vast. 
Sta op uit je stoel en stap op het A4 met tekst die voor je ligt.
Laat alle positieve energie, moed en kracht die je in jezelf hebt verzameld naar de door jou beschreven situatie stromen. 

 

Als het moment gekomen is, om je besluit om jezelf meer te laten zien uit te voeren, roep dan in jezelf het beeld en de bijbehorende positieve energie op (van de bovenstaande de oefening). Je zult je rustiger, sterker en krachtig voelen. Dit zal je helpen ook daadwerkelijk de stap te zetten.       

Al heel wat stappen gezet...

Mijn nieuwste "stoere stap" om meer zichtbaar te zijn, nu via de social media, is als deelnemer aan de Coaching Special Plus van RTL4 op 21 februari om 13.30 u.

 

LifestyleXperience Plus

Agenda

 "Tot aan de drempel van dit bestaan"
01-03-2015 te Leersum

Deze interactieve lezing start ik met het verhaal over het leven en sterven van mijn zoon Robert. Vervolgens trek ik bredere lijnen naar het omgaan met verlies en het hervinden van een nieuw evenwicht. Lees meer

Voor alle nieuwe inspirerende workshops in de agenda  

 

 

Actie: 15% Korting op het relatietraject


geldig bij aanmelding in februari en maart

 

Ik ben Marita Hofman, integraal therapeut en coach/trainer en werk vanuit de praktijk Via Vitae te Leersum, Utrechtse Heuvelrug.
Mijn passie is om mensen te begeleiden vanuit mijn professionaliteit in combinatie met mijn ruime, veelkleurige levenservaring. Een specifieke kwaliteit is warme betrokken aandacht voor jouw vraag. Mijn enthousiasme en levenslust nodigen je uit om diepere lagen in jezelf te onderzoeken en oude beperkende “verhalen” los te laten.
Zo ontstaat ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, optimaliseren van talenten en focussen op nieuwe doelen.   

Meer over Via Vitae

Weet jij iemand die deze e-zine ook gratis zou willen ontvangen?
Stuur deze mail dan door en schrijf je dan hier in.