Bevroren schoonheid en kiemkracht

Inspiratie en tips

Overweldigende schoonheid tegen een strakblauwe hemel in een verstild bos. Knerpende sneeuw in een serene, sprookjesachtige wereld. Volledig omgeven door een wonderlijk witte schoonheid vol ijskristallen. Dankbaar laat ik mij raken. 

De bevroren schoonheid van de natuur is echter zeer vergankelijk en dit getuigt van een diepe wijsheid. Het willen vasthouden zou betekenen dat alles zou verstarren. Dat zou echter tot doodsheid leiden. Immers onzichtbaar onder alle ijs en sneeuw bevindt zich de kiemkracht die nieuw leven brengt. Letterlijk bevinden zich de knoppen van het volgende jaar al in de winter aan de takken. Door de warmte van de zon zwellen ze op en ontvouwen in het voorjaar hun bladeren. In de donkere wintertijd is groeikracht in potentie aanwezig om op het juiste moment tot ontwikkeling en tot bloei te komen.

De natuur spiegelt ons hoe wij kunnen omgaan met de "bevroren delen" in onszelf. Net als in de natuur is het noodzakelijk om deze delen laten smelten om zo nieuwe levenskracht en levenslust naar buiten te kunnen  brengen. 

  Wat ligt er in jou verborgen aan talenten, liefde en levenslust? 

In een vertelling over de Sneeuwkoningin, geschreven door Hans Christian Andersen, wordt in symbolische taal verhaald over een psychische toestand waarin het gevoel (water) bevroren is (sneeuw en ijs). De Sneeuwkoningin staat hier symbool voor de verstandsmens die losgekoppeld is van zijn gevoel. 

Veelal gaan de "bevroren delen" in ons over oude pijnstukken, zoals bijvoorbeeld: niet gezien voelen, gepest zijn, weggestopt verdriet en eenzaamheid. Als kind kon je daar niet mee dealen, als volwassene kan dat wel. Het bevroren deel kan stukje voor stukje smelten door er liefde aan toe te voegen. Je kunt hiervoor de hieronder beschreven Hartkracht-oefening van M. Patell gebruiken. 

 

Tip   Hartkrachtoefening

Zoek de volgende keer dat je je door iets of iemand afgewezen voelt, een plek waar je rustig kunt zitten. 

• Doe je ogen dicht en richt je aandacht op je hartstreek.

• Voel de pijn daar.

• Stel je een grote krachtcentrale van liefde voor, in je hart.

• Zet de centrale bewust in werking en laat liefde de pijn omhullen.

• Zeg telkens : "Ik houd van je, ik accepteer je zoals je nu bent".

• Zeg het zoals je dat zou zeggen tegen iemand van wie je veel houdt.

• Sta toe dat de pijn door de kracht van je eigen hart wegsmelt.

• Richt je op de liefde en niet op de pijn.

Verwen jezelf, doe iets waar je blij van wordt.
Het is belangrijk dat je je goed voelt over jezelf.
Als  jij  blij bent, straal je dat uit naar de wereld.

Het kind op bovenstaande foto geniet vol overgave van het springen op de trampoline. Het plezier en de levenslust stralen er van af. Dit resoneert in mij en roept het verlangen hiernaar op.

Echter de " bevroren delen" in mezelf  houden mij van mijn levensenergie weg. Ik besluit voorbij mijn angst voor mijn pijnlijke gevoelens en opborrelende emoties te gaan. Ik laat ze toe, ze mogen er gewoon zijn, inclusief mijn tranen. 

Door er niet meer tegen te vechten komt er rust.
Ik kom meer en meer thuis in mezelf. 

 TIP

Heb jij de moed om jouw gevoelens te inventariseren?

Wat levert jou dat op:
Zelfvertrouwen, je hebt immers niets meer te verbergen
Rust in je lijf, minder heftig opborrelende gevoelens
Meer energie: je hoeft niet alles te onderdrukken
Vrede in en met jezelf en je omgeving

Verrassend aanbod januari en februari 2015:

Gratis coachingssessie 
"Je emoties op een rij"

In deze sessie werk ik met de 4 B's (bang/boos/blij/bedroefd) van Marsha Linehan en met de methodiek van de Luistercoach, ontwikkeld door Michiel de Ronde.

Interesse?

Bel 0343-520091 of gebruik het contactformulier

Ik ben Marita Hofman, integraal therapeut en coach/trainer en werk vanuit de praktijk Via Vitae te Leersum, Utrechtse Heuvelrug.
Mijn passie is om mensen te begeleiden vanuit mijn professionaliteit in combinatie met mijn ruime, veelkleurige levenservaring. Een specifieke kwaliteit is warme betrokken aandacht voor jouw vraag. Mijn enthousiasme en levenslust nodigen je uit om diepere lagen in jezelf te onderzoeken en oude beperkende “verhalen” los te laten. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, optimaliseren van talenten en focussen op nieuwe doelen.   

Meer over Via Vitae

Weet jij iemand die deze e-zine ook gratis zou willen ontvangen?
Stuur deze mail dan door en schrijf je dan hier in.