"Wat is jouw persoonlijke missie?"

 Tips en inspiratie

 "De dood is niet het ergste wat een mens kan overkomen.
Een zinloos leven met zinloos werk, waarmee je je principes verloochend, is het ergste".

Letterlijk was dit het antwoord van Elena Milashina op de vraag van Fidan Ekiz (in het programma De pen & het zwaard) of zij niet bang was om ook vermoord te worden net een aantal van haar collega's. Elena werkt bij de kritische krant Novaja Gazete in Rusland, zij verloochent haar idealen niet en gaat door met haar gevaarlijke werk.


"You 've got to find what you love". Steve Jobs.

"Je werk zal een groot deel van je leven in beslag nemen. De enige manier om werk te doen waar je echt in gelooft, is door er van te houden. Als je dat nog niet hebt gevonden, blijf dan zoeken. Neem geen genoegen met iets anders" Steve Jobs.

Werk gaat niet uitsluitend om betaald werk, maar om activiteiten waar jij je energie en liefde aan wilt geven. Datgene wat je plezier en vervulling geeft, en waarmee je jouw plek in de wereld mee inneemt.

Wat betekent je persoonlijke missie ?

Je persoonlijke missie kennen wil zeggen dat je weet wat echt bij jou past en waar je gelukkig van wordt. Het beantwoordt de vraag : wie ben ik en wat is mijn plek in deze wereld, wat heb ik hier te doen. Je missie kennen geeft richting aan je leven, je kunt het gebruiken als een innerlijk kompas voor de lange termijn. 

Met je missie kennen minder stress? Het antwoord is: ja. Wanneer je moet besluiten welke keuzes je gaat maken, heb je een referentiekader. Je weet immers waar het in jouw leven overgaat, wat voor jou belangrijk is. Dit helpt je om minder stress te hebben. Je hoeft immers niet meer allerhande overwegingen bij de haren er bij te slepen om tot een besluit te komen.


TIP:  Logische niveaus van Bateson

Verandering op een lager niveau kan verandering op een      
 hoger niveau teweeg brengen

Verandering op een hoger niveau geeft vanzelf
verandering op een lager niveau

 

Bovenin de afbeelding hier onder zie je rechts "missie" staan en links "wat wil ik echt?" Wat Bateson met de opbouw van de Logische niveaus aangeeft is dat als je jouw missie kent, je stap voor stap als vanzelf verandering aanbrengt op de daaronder staande gebieden. Dus verandering in "wat doe ik" en "waar ben ik". Praktische uitvoering kan o.a. zijn een nieuwe beweging in werk, woonruimte, nieuwe hobby's/vrije tijds besteding, opfrissen van relaties. 

Concreet gezegd kun wel veranderingen in je omgeving aanbrengen, je gedrag bijsturen (rechter pijl omhoog), maat het is effectiever om vanuit het kennen van je missie met jouw talenten je plek in te nemen in de wereld.

Inventariseer eens voor jezelf waar jouw aandacht vooral naar uit gaat.Hoe ontdek je jouw missie?

Je missie kun je op het spoor komen door jezelf vragen te stellen, je vergroot hiermee jouw zelfinzicht. 

Mogelijke vragen:

• wat geeft jou energie?

• welke droom zou je willen leven?

• wat zijn jouw waarden (zie E-zine maart 2015)

• hoe wil jij bijdragen aan de wereld?

• waar wordt je enthousiast van?

Soms heb je een leidraad nodig om je missie te ontdekken en te ontwikkelen. Een mooie tool hiervoor is het Talentenspel, via deze methodiek geef je woorden aan je missie en ontwikkel je jouw talenten om dit daadwerkelijk te leven. Hieronder staan een aantal mogelijkheden voor een workshop, je kunt ook individueel een traject volgen. 

Zin in een zinvol weekend? 25-08 t/m/ 28-08-2016
Locatie: Winterberg. Meer info klik hier. Agenda:

25-06 en 09-07         2-daagse workshop Talentenspel
25 08 t/m 28-08        4-daagse workshop Talentenspel
02-09 en 16-09         2-daagse workshop Talentenspel

 

Ik ben Marita Hofman, integraal therapeut en coach/trainer en werk vanuit de praktijk Via Vitae te Leersum, Utrechtse Heuvelrug.
Mijn passie is om mensen te begeleiden vanuit mijn professionaliteit in combinatie met mijn ruime, veelkleurige levenservaring. Een specifieke kwaliteit is warme betrokken aandacht voor jouw vraag. Mijn levenslust en enthousaisme nodigen je uit om diepere lagen in jezelf te onderzoeken en oude beperkende “verhalen” los te laten. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, optimaliseren van talenten en focussen op nieuwe doelen.   

Meer over Via Vitae

Weet jij iemand die deze e-zine ook gratis zou willen ontvangen?
Stuur deze mail dan door en schrijf je dan hier in.