Balans als levenskunst


Tips en inspiratie

 

Tranen bleven over haar wangen stromen, het leek wel of er een kraan was opengedraaid. 

"Ik voel me zó kwetsbaar en uit mijn evenwicht", "Ik kan niet stoppen met huilen", stamelde de vrouw, tegenover mij, door haar tranen heen.

Van binnenuit borrelden de emoties naar buiten; er was geen houden aan. Ze moesten gezien, letterlijk aangekeken en erkend worden. Met de tranenstroom mee kwamen haar diepere verlangens naar buiten. Verlangens naar vrede, vreugde en rust in haar zelf en met haar omgeving.    

 

Verlang ook jij naar meer rust en vrede in je leven?

 

In deze hectische tijd is het ware levenskunst om balans te vinden.
Balans vinden in je leven loopt parallel met jezelf beter leren kennen. Veelal geloven we dat problemen van buiten ons aanvallen, maar het gaat om hoe wij reageren op wat zich voordoet. Veelal is onze onmiddellijke reactie op voor ons bedreigende of pijnlijke situaties, om ons gekwetst en gefrustreerd te voelen. We reageren dan door ons terug te trekken, van ons af te slaan, de ander te beschuldigen of juist door weg te lopen. Veel rust en vrede in jezelf zul je op deze wijze niet vinden.

 

Een andere manier om met voor jou pijnlijke en moeilijke situaties om te gaan is om te onderzoeken wat er in jou wordt aangeraakt door hetgeen er gebeurt. Welk (oud) gevoel wordt er getriggerd? Vaak is dat een gevoel van niet gezien worden, niet gewaardeerd of gekleineerd voelen. Dit zijn heel pijnlijke gevoelens, echter ze behoren vaak voor een groot deel bij het verleden. Als je dit (inzicht) kunt ontdekken, kijk dan opnieuw naar de situatie die je moeilijk vindt. Je schept dan de mogelijkheid voor een nieuwe wijze van reageren. 

 

TIP  Oefening: Birds eye view

• `Soms, met name wanneer je te emotioneel reageert, is het handig om wat meer    afstand te nemen van de situatie waarin je verkeert.

• Je stelt je voor dat je als een vogel in de lucht vliegt. Als het ware kijk je van bovenaf naar de gebeurtenis. Je krijgt meer overzicht en zodoende meer inzicht op wat er daadwerkelijk gebeurt.

• De kleuring door eigen emoties wordt minder door meer afstand te nemen.

• Als een buitenstaander kijk je naar jezelf en de ander.

• Verplaats je in beide posities, en kijk naar het spel wat jullie spelen.

• Doordat je jouw heftige emoties enigszins hebt gekalmeerd, ben je beter in staat te verwoorden wat je dwars zit en wat je wensen/verlangens zijn.

Andere mogelijkheden om vanuit een nieuw perspectief waar te nemen zijn o.a. het beeld van een helikopter, een heuvel ofwel van een bioscoop waarbij je naar een film kijkt waarin jij meespeelt. Je kunt kiezen wat je het meeste aanspreekt en voor jou werkt.

 Hoe kun je meer in vrede leven met jezelf en met anderen?


De mensen hier bij jou, zei de kleine prins, kweken vijf duizend rozen in één enkel tuin...en ze vinden er toch niet in wat ze zoeken.
Ze vinden het niet, antwoordde ik...
En toch zou je dat wat ze zoeken, kunnen vinden in één enkele roos of in een 
beetje water.
Zeker, antwoordde ik.
De kleine prins voegde eraan toe:
Maar ogen zijn blind. Je moet zoeken met je hart. 

  Uit het sprookje "De Kleine Prins" van Antoine De Saint-Exupéri.


Zoeken met je hart naar meer balans en vrede in jezelf en van daaruit in je leven is mooi maar moeilijk. Als je in jezelf naar binnen keert, kom je velerlei oud zeer tegen. Zoals o.a. kwesties uit het verleden die nog steeds teleurstelling, boosheid, verdriet en zelfs haat bij je oproepen. Ook schuldgevoelens horen bij het hele assortiment wat in ons huist.


Een mooie tool om schoon schip te maken is een Vergevingssessie. In de sessie vergoeilijk je hetgeen gebeurt is niet, maar kijkt het volledig aan. Je erkent je pijn en maakt vervolgens stap voor stap de beweging naar: "Het is wat het is". In deze beweging naar aanvaarding maak je ruimte in je hart voor vrede en rust, maar ook voor levensplezier, genieten en vitaliteit. 

Wat bevindt zich in de schatkist van jouw hart?
Ben je er aan toe om te delen?

 

 Actie: 15% korting op  een "Vergevingssessie".

 

 

Meer info Agenda:

08-04-2016                     mini-workshop "Geef je talenten een boost"

14 en 28-05 2016          2-daagse workshop Talentenspel

27-05-2016                     1-daagse training Talentenspel 
                                        voor ZZP'ers en professionals.

 

Ik ben Marita Hofman, integraal therapeut en coach/trainer en werk vanuit de praktijk Via Vitae te Leersum, Utrechtse Heuvelrug.
Mijn passie is om mensen te begeleiden vanuit mijn professionaliteit in combinatie met mijn ruime, veelkleurige levenservaring. Een specifieke kwaliteit is warme betrokken aandacht voor jouw vraag. Mijn levenslust en enthousaisme nodigen je uit om diepere lagen in jezelf te onderzoeken en oude beperkende “verhalen” los te laten. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, optimaliseren van talenten en focussen op nieuwe doelen.   

Meer over Via Vitae

Weet jij iemand die deze e-zine ook gratis zou willen ontvangen?
Stuur deze mail dan door en schrijf je dan hier in.