Burn-out: route naar een nieuw perspectief?


Tips en inspiratie

"Ik loop compleet vast. Het ergste is dat ik mezelf volledig kwijt ben".

"Ik blijf maar piekeren, draai er helemaal in door. Doodmoe ben ik, maar blijf maar doorhollen. Echt alles is me te veel !
Zo gestrest ben ik dat ik met een wel heel kort lontje op iedereen om me heen reageer. Naar de kinderen, mijn partner, en op mijn werk ".
Een diepe zucht ontsnapte haar..."Ik heb geprobeerd alles in de hand te houden, maar dat lukt me niet meer". 


Burn-out

Afgebrand
tot op
de grond

Vruchtbare as
voor een
nieuw bestaan

Marita Hofman.

Bleekjes en enigszins in elkaar gezakt zat een jonge vrouw tegenover mij. Het was duidelijk dat zij zowel fysiek, mentaal als emotioneel volkomen uitgeput was. Ze had te lang, te veel, van zichzelf gevraagd. Dit had haar veel stress opgeleverd. Nu was het tijd om helderheid te scheppen en om te leren prioriteiten te stellen. Nicole Goldberg zegt over stress het volgende: "Stress is een toestand van onwetendheid.
Je denkt dat alles een noodgeval is".

Stress komt veelal van binnenuit, niet van buitenaf. Het ontstaat in je eigen hoofd, Roger Babson geeft de volgende suggestie:
"Als dingen verkeerd lopen, loop dan niet mee".
Mooi gezegd, maar dan moet je wel weten waarheen jij wilt. Wat voor jou in jouw leven echt van belang is. Weten waar jij je tijd en energie aan wilt besteden.

Burn-out: een opening naar een nieuw perspectief.

Wellicht heb je al langer het gevoel dat er ergens iets moet veranderen, dat je niet langer op dezelfde wijze door kunt gaan op de weg waarop je zit. Dat het tijd is om je te bezinnen, om letterlijk even stil te staan.

Als je alles in de hand wilt houden en het lukt je niet, dan kan dat angst oproepen. Angst dat je het niet goed genoeg doet, angst dat je niet goed genoeg bent. 
De opening die de burn-out je biedt is dat je oude patronen los moet laten. Patronen waarin je verstrikt zit. Patronen die verweven zijn met oude overtuigingen, zoals bijvoorbeeld "ik mag niets fout doen", "ik kan geen hulp vragen en sta er alleen voor", "ik moet sterk zijn". 

Als je oude overtuigingen die je niet meer dienen los laat, ontstaat er ruimte, een opening om te ontdekken wie jij bent. Dan kan pas tevoorschijn komen wat jij echt wilt met je leven en wat jij met jouw talenten wilt toevoegen aan de wereld. 

 

 TIP  Visualisatie strand:
        achterlaten wat je niet meer nodig hebt.

 

Ik wil je graag meenemen op een wandeling in de duinen:
Het is een rustige zonnige dag en je loopt met je rugzak op in de duinen. Je voelt het warme zand onder je voeten.
Meeuwen zweven kalm door de lucht en je ruikt de zee. 

 

Dan ben je boven op het laatste duin en ziet de zee voor je liggen. Het is eb en stil op het strand. Je wandelt naar beneden, richting de zee. Daar staat een strandpaal. Hier laat je alles achter wat je hier wilt laten: je kleding, je rugzak. Ook kun je een deel van de inhoud, die bestaat uit je gedachten en gevoelens hier bij de strandpaal laten. Straks kun je een keuze maken wat je weer met je mee wilt nemen.Je komt bij het water en merkt dat het niet koud, maar aangenaam warm is.Je krijgt zin om er in te gaan liggen, op je rug met je voeten naar de zee. Steeds komt er een golfje, het spoelt langs je lichaam en je geniet er van.Als een golfje komt adem je in, als het zich terugtrekt adem je uit. Bij elke uitademing kun je meer en meer loslaten: de spanning in je lijf, je gedachten, je gevoelens, situaties waar je last van hebt. Geef ze bewust mee aan de golf die terugstroomt naar de zee..Laat het zo lang duren als goed voor je is. 


Je besluit weer weg te gaan. Kom rustig in beweging en ga terug naar de strandpaal. Hier aangekomen kleed je je weer aan. Je ziet je rugzak en besluit alleen datgene mee te nemen wat jou verder brengt. De rest laat je achter. De zee zal het meenemen, er is immers ruimte genoeg. Wellicht voel je je wat lichter als je weer het pad beklimt waarlangs je gekomen bent.

 

ZOMER-ACTIEBEZIELINGSSPEL

juni – juli – augustus

 € 50,- sessie van 1½ uur

 

Het Bezielingsspel is een mooie tool om inzicht te krijgen waardoor je jezelf belemmert om nieuwe stappen te zetten naar datgene wat beter bij jou past. Je ontdekt je eigen hulpbronnen om je belemmeringen en/of oude overtuigingen te transformeren zodat er een nieuwe beweging kan ontstaan.

 

                                                 

 Agenda:
19-09-2015                       1-daagse workshop Innerlijk Kind
11-09 en 25-09 2015        2-daagse workshop Talentenspel

 

Ik ben Marita Hofman, integraal therapeut en coach/trainer en werk vanuit de praktijk Via Vitae te Leersum, Utrechtse Heuvelrug.
Mijn passie is om mensen te begeleiden vanuit mijn professionaliteit in combinatie met mijn ruime, veelkleurige levenservaring. Een specifieke kwaliteit is warme betrokken aandacht voor jouw vraag. Mijn levenslust en enthousaisme nodigen je uit om diepere lagen in jezelf te onderzoeken en oude beperkende “verhalen” los te laten. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, optimaliseren van talenten en focussen op nieuwe doelen.   

Meer over Via Vitae

Weet jij iemand die deze e-zine ook gratis zou willen ontvangen?
Stuur deze mail dan door en schrijf dan hier in.