Door welke bril kijk jij naar het heden?


Tips en inspiratie

"Ik ben altijd alert op wat mensen van mij denken. Het moet altijd beter van mezelf, goed is nooit goed genoeg".

Voel je de spanning in bovenstaande uitspraken? Hoe vermoeiend kan het zijn: wat je ook doet, het is nooit goed genoeg! De cliënt die bovenstaande zinnen tegen mij zei, keek als het ware door een donker gekleurde bril naar anderen en naar zichzelf. 

Herken je wellicht iets van jezelf hierin...? De criticus in onszelf is immers altijd wakker! Mooi als feedback maar weinig functioneel als dit vervolgens afwijzing naar jezelf teweeg brengt.

 

Hoe donker is jouw bril? Kun je hem ook afzetten?
Kijken naar het Nu met een open mind en een open hart? 

 

Je kunt je bewust worden van de criticus in jezelf. Een oplossing voor de negatieve gedachten is: gedachte aannemen, herkennen, glimlachen en vervolgens laten gaan. Gedachten komen immers voortdurend eigengereid en als vanzelf in je op. Deepak Chopra biedt een mooie tool aan om met innerlijke kritische gedachten om te gaan. Het is een tool met een knipoog, zodat de humor wordt toegevoegd. Juist humor brengt ons verder naar een innerlijk ruimere blik en naar het kijken met liefde in ons hart.

TIP  De stappen van overvloed van A tot Z.
       N staat voor nee zeggen tegen negativiteit

In zijn boek Leven in Overvloed beschrijft Deepak Chopra hoe wij onze houding en gedrag kunnen veranderen en bewuster kunnen gaan leven. Hij heeft de stappen gerangschikt van A tot Z, hieronder volgt de stap bij de letter N.

Elke keer dat je een negatieve/kritische gedachte hebt, zeg je tegen jezelf: "De volgende". Je verwelkomt de gedachte en laat hem gaan. Je pakt de gedachte dus niet vast! Je wuif je hem zacht en vriendelijk uit en gaat vervolgens over tot de orde van de dag.

Met niet vastpakken wordt bedoeld niet gaan vechten met je gedachten, maar rustig tegen jezelf, in jezelf, zeggen:
"De volgende graag.."

Door ruimte te maken in je hoofd, kun je meer en meer landen in het Hier en Nu. Extra gebruik kun je maken van een ademhalingsoefening. Dit zal je actief helpen om goed in je lijf aanwezig te zijn.

TIP  Effectieve ademhalingsoefening

Zowel de inademing als de uitademing gaan door de neus ! 
Adem 3 x kort adem in en uit.
Doe dit niet stotend maar in een doorgaande vloeiende beweging.

Haal vervolgens 1 x dieper adem door je neus. 
En laat, eveneens door je neus, de lucht ontsnappen.

 

Nu je je hoofd leeg hebt gemaakt en je wellicht meer aanwezig bent in je lichaam, kun je opnieuw kijken en genieten van alle mooie dingen die je nu ziet. Dit zal bijdragen aan je levensvreugde. 
Onderstaande tekst staat in "Lyrische gedichten". 


Ruimte

 Dwars door het
gouden hart van
een roos gevallen
in een zachte oneindigheid

Verdronken in
de blauwe ogen 
van een kind
Oceanen van liefde

Mijzelf vergetend
aanwezig in de wereld

Marita Hofman


 

 

ZOMER-ACTIEBEZIELINGSSPEL

juni – juli – augustus

 € 50,- sessie van 1½ uur

 

Agenda:

04-07-2015        1-daagse workshop Talentenspel
                          Specifiek voor therapeuten/coaches +
                          degenen die al een traject hebben gevolgd

 

Ik ben Marita Hofman, integraal therapeut en coach/trainer en werk vanuit de praktijk Via Vitae te Leersum, Utrechtse Heuvelrug.
Mijn passie is om mensen te begeleiden vanuit mijn professionaliteit in combinatie met mijn ruime, veelkleurige levenservaring. Een specifieke kwaliteit is warme betrokken aandacht voor jouw vraag. Mijn levenslust en enthousaisme nodigen je uit om diepere lagen in jezelf te onderzoeken en oude beperkende “verhalen” los te laten. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, optimaliseren van talenten en focussen op nieuwe doelen.   

Meer over Via Vitae

Weet jij iemand die deze e-zine ook gratis zou willen ontvangen?
Stuur deze mail dan door en schrijf je dan hier in.