"Oude pijn" is als lava in een vulkaan.


Tips en inspiratie

"Het kon niet waar zijn, ze was nog maar 15!".

"Verstijfd van angst wachtte ik op de volgende ademhaling. Maar de volgende ademhaling kwam niet meer, nooit meer. Ze was dood". Door haar tranen heen keek mijn jongere zus mij aan. 
Voor het eerst na 32 jaar borrelden deze oude, diep weggestopte beelden bij haar omhoog. Lang had ze er niet aan kunnen en willen denken. Nu had de dood van onze vader de oude wond opengereten. Alle opgesloten verdriet, angst en pijn barstten naar buiten. Totaal ontredderd zat mijn zus tegenover mij. 

 

VER WEG

Door de explosie van de pijn
neergesmeten op de bodem
van de put.

Geluidloos kermend
als een gewond dier.

Mensen...
sterrenstelsels ver weg
onbereikbaar.

Marita Hofman.

 

Net als smeulende lava in een vulkaan onverwacht tot een uitbarsting kan komen, kan dit ook gebeuren met onverwerkte oude pijn. Het is wel weggestopt, maar niet weg. Ergens diep in je gaat het gisten en onverwacht volgt in alle heftigheid een uitbarsting.

Ik herinner me de verschrikkelijke tijd van 32 jaar geleden heel goed. Over de dood werd niet gesproken. Ik werkte in de tijd dat mijn jongste zusje overleed in de psychiatrie op de opname afdeling. Daar kwamen jonge meiden binnen die maar één ding wilden, namelijk dood. Tegelijkertijd was er mijn zusje die zo graag wilde leven. Dit contrast was onmogelijk en onverdraaglijk, maar het was wel de realiteit.

Een jaar lang kon ik niet eens haar naam, Carla, uitspreken zonder in een gierende huilbui uit te barsten. Ik besloot toen dit tot mij doordrong om mijn verhaal te gaan delen, inclusief al mijn pijn en tranen.  

 

Ik kwam er achter dat ik me weliswaar had afgesloten voor de pijn en het verdriet, maar daarmee had ik mij ook afgesloten en gepantserd voor mijn levensenergie. Ik kon er gewoonweg niet meer bij. Door me kwetsbaar op te stellen naar vrienden en later ook voor therapeutische hulp, ontstond er beweging in de verstarde pijn. De schaal van het pantser brak open en zo kon ook mijn gestolde levensenergie weer gaan stromen

  

 TIP  Visualisatie "Vogel uit het ei"

•  Maak gebruik van al je fantasie en verbeeldingskracht en stel je een ei voor. Laat als vanzelf de vorm...grootte...kleur... opkomen. Binnenin dit ei is het een en al bedrijvigheid; er vinden ontwikkelingen plaats. 

• Stel je dan eens voor dat jij het vogeltje bent, dat op het punt staat om uit het ei te kruipen. Verbind je met het gevoel van die kleine vogel die vol verlangen bezig is om zich van de knellende schaal te bevrijden.   

• Terwijl jij verkrampt en opgevouwen in het ei zit, hoor je het zingen van de vogels daarbuiten. Het klinkt als een aanmoediging om naar buiten te komen. De drang om er uit te breken wordt sterker en sterker.

• Je pikt een opening in de schaal, en dan weer een stukje, de schaal gaat meer en meer barsten. Je benut al je levenskracht om er doorheen te breken. Steeds meer brokkelt de schaal af, en dan...wurm je je uit het ei. Je bent vrij!

• Vrij om een nieuwe fase van je leven te beginnen. Los van wat je heeft tegengehouden. Immers je hebt je levenskracht gevoeld om er uit te breken en kunt deze kracht nu benutten om je verder te ontwikkelen en ontplooien.

• En terwijl je voor de eerste keer je vleugels spreidt, voel je een lied van groei en vreugde in je opstijgen. Hoor het lied in je hoofd en geniet ervan. Kijk dan nog een keer naar de resten van de schaal en omarm je nieuwe ruimte en vrijheid. 

Ben jij toe aan het creëren van nieuwe "innerlijke" ruimte?

 

Iedereen brengt, naast positieve ervaringen, ook zijn of haar eigen negatieve ervaringen mee uit het verleden. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit: ruzie in de familie, verlies van werk, verbroken relatie, verlies van gezondheid, trauma's in de jeugd.  

Zoals de opkomende zon nieuw licht brengt, zo kun jij nieuw licht laten schijnen op oude pijnstukken. Voel je een verlangen om deze aan te kijken, te erkennen en los te laten? Niet om maar in de pot van het verleden te blijven roeren, maar om letterlijk nieuwe ruimte te creëren voor het genieten en het vieren van het leven.

Een mooie manier is om op te schrijven wat je beknelt en belast, waarbij  je vooral opschrijft wat jouw beleving is bij hetgeen je weggestopt hebt. Vervolgens kun je in je vriendenkring in iemand kiezen door wie je dit wilt laten lezen. De geschreven tekst kan dan het uitgangspunt zijn voor een intieme, bevrijdende uitwisseling.

Je kunt er ook voor kiezen om je verhaal te delen met een therapeut. Zo bied ook ik je graag je een luisterend oor, waarmee een bedding ontstaat waarin jij op jouw eigen wijze jouw stappen zet naar meer innerlijke ruimte.

 

ZOMER-ACTIEBEZIELINGSSPEL

juni – juli – augustus

 € 50,- sessie van 1½ uur

 

                                                 

 Agenda:

04-07-2015              1-daagse workshop Talentenspel
                                Specifiek voor therapeuten/coaches 

Ik ben Marita Hofman, integraal therapeut en coach/trainer en werk vanuit de praktijk Via Vitae te Leersum, Utrechtse Heuvelrug.
Mijn passie is om mensen te begeleiden vanuit mijn professionaliteit in combinatie met mijn ruime, veelkleurige levenservaring. Een specifieke kwaliteit is warme betrokken aandacht voor jouw vraag. Mijn levenslust en enthousaisme nodigen je uit om diepere lagen in jezelf te onderzoeken en oude beperkende “verhalen” los te laten. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, optimaliseren van talenten en focussen op nieuwe doelen.   

Meer over Via Vitae

Weet jij iemand die deze e-zine ook gratis zou willen ontvangen?
Stuur deze mail dan door en schrijf je dan hier in.