Geef jij richting aan je leven?


Tips en inspiratie

Ik keek naar buiten: mijn blik viel op het bord "Doodlopende weg". 

Door een waas van tranen keek ik op van het boek op mijn schoot. Recht naar het verkeersbord op de hoek van de zijstraat. Mijn tranenstroom werd een complete rivier. Het was maandagochtend en ik lag overhoop met de keuze te blijven zitten of op te staan om naar mijn zoon te gaan.

Elke dag had ik, nadat hij in coma was geraakt, drie uur heen en weer naar het ziekenhuis gereisd om bij hem te zijn. Nu hadden wij de beslissing genomen dat hij dicht bij huis in Bartimeus ging wonen. Nu kon ik nog gemakkelijker elke dag naar hem toe. Hij was pas drie, zo klein, zo epileptisch en zo kwetsbaar...

De schok bij het zien van het bord Doodlopende weg kwam binnen als een mokerslag. Het maakte mij in één klap duidelijk dat het tijd was om een andere weg in te slaan. Tijd om een nieuwe stap zetten, niet alleen gefocust te zijn op het welzijn en de zorg rondom mijn zoon. Mezelf de ruimte geven die ik nodig had, in de wetenschap dat de liefde voor hem er was en altijd zou blijven.

 

Verroeste poorten

 

Zeeën tranen
als bijtend zout
ontgrendelen 
de verroeste poorten
van mijn hart

Herken je dat? Al langer heb je het gevoel dat er iets in je leven veranderen moet, maar je stelt het uit. Het is angstig, moeilijk en/of pijnlijk. Soms is het gewoonweg de weerstand tegen verandering, je weet wat je hebt en niet wat ervoor in de plaats komt. En toch kun je niet maar door hobbelen op dezelfde wijze. Je lichaam komt in opstand, je bent ontevreden, aan het piekeren...Het kan ook zijn dat er een verlangen in je borrelt om je verder te ontwikkelen. Dat je weet/voelt dat er meer in je zit dan er nu uitkomt. Wat er ook gaande is, het geeft onrust.

Juist in zo'n fase in je leven is het van belang dat je weet wat voor jou echt belangrijk is. Het is een mooi moment om te onderzoeken wat jouw waarden zijn. Waarden vertegenwoordigen immers grondbeginselen, leidende principes van waaruit je handelt. Jouw (innerlijke) waarden kun je vervolgens gebruiken als richtingwijzers bij keuzes, in het groot en in het klein.
Zo ga je richting geven aan je leven vanuit je hart.

TIP      Waarden: wat is jouw top 3?

• stabiliteit                           verbinding                               toewijding

• tolerantie                          vrede                                      moed

• authenticiteit                     ontplooien                              integriteit

• wijsheid                             flexibiliteit                               liefde

• humor                               vertrouwen                             gezondheid

• doelgericht                        zelfkennis                               rust    

• optimisme                         gelijkwaardigheid                   vrijheid

• creativiteit                         compassie                             geduld

• eenvoud                           verantwoordelijkheid              overgave

• vervulling                          discipline                                vertrouwen

• rechtvaardig                     respect                                   autonomie

• zingeving                          openheid                                aandacht                         

Groeien naar de stralende bloem die jij ten diepste bent.

 

Om richting te kunnen geven aan je leven is het noodzakelijk om naar binnen te keren. De wereld om je heen is immers vol prikkels via social media en reclame. Goed bedoelde adviezen, beter weten en verwachtingen van anderen kunnen je danig  in verwarring brengen.

Een belangrijk aspect om te komen bij jouw eigen keuzes is het opzoeken van de stilte. Voor de een is dat mediteren, voor de ander wellicht de natuur in, wandelen, tuinieren of een rustig fietstochtje. Ook het luisteren naar mooie muziek of even "wegdromen", kunnen je dichter bij diepere lagen in jezelf brengen. Kun jij ontdekken wat jouw manier is om even bij jezelf te zijn?

De waterlelie vind ik een mooie metafoor voor het noodzakelijke contact met de diepere lagen, de kern ofwel bron in jezelf. Met zijn lange slierten van wortels zoekt de waterlelie immers ook zijn voeding in de diepte en voedt zo de zwellende knoppen. In contact met de diepte, de bron  in jezelf kun je groeien, je talenten ontplooien, op laten bloeien en delen met de wereld.

 

 

Filmpje LifestyleXperience Plus RTL 4 

Agenda

 

20 - 03 - 2015                         1-daagse Innerlijk Kind

10 - 04 - 2015                         1-daagse workshop Talentenspel

17 en 24 - 04 - 2015               2-daagse workshop Stress in je leven, rust in jezelf

09 en 23 - 05 - 2015               2-daagse workshop Talentenspel  

 

 

Actie: 15% Korting op het relatietraject

geldig bij aanmelding in februari en maart

 

Ik ben Marita Hofman, integraal therapeut en coach/trainer en werk vanuit de praktijk Via Vitae te Leersum, Utrechtse Heuvelrug.
Mijn passie is om mensen te begeleiden vanuit mijn professionaliteit in combinatie met mijn ruime, veelkleurige levenservaring. Een specifieke kwaliteit is warme betrokken aandacht voor jouw vraag. Mijn enthousiasme en levenslust nodigen je uit om diepere lagen in jezelf te onderzoeken en oude beperkende “verhalen” los te laten.
Zo ontstaat ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, optimaliseren van talenten en focussen op nieuwe doelen.   

Meer over Via Vitae

Weet jij iemand die deze e-zine ook gratis zou willen ontvangen?
Stuur deze mail dan door en schrijf je dan hier in.