Waar zeg jij van harte "ja" tegen?


Tips en inspiratie

 Lang bleef het stil...heel lang.

De man aan wie ik bovenstaande vraag vraag stelde was 41 jaar, had een relatie, werk, geen kinderen. Op alle gebieden waren er vragen. Na de lange stilte formuleerde hij, aarzelend, zijn antwoord: "ik weet alleen, wat ik niet wil". En weer bleef het stil...     

Wat is jouw antwoord op bovenstaande vraag? 

 

Ben je wellicht verdwaald in het moeten en de to-do lijstjes, "vergeten" om ruimte te maken voor wat je plezier en levensvreugde geeft. Voel je je weleens als een pak-ezel die meer en meer pakketjes aanneemt en met zich meezeult. Geen tijd om te reflecteren op wat je echt wilt, maar doorhollen om de race tegen de klok te winnen. Mia Leijssen maakt in haar boek "Tijd voor de ziel", onderscheid tussen de verschillende soorten tijd, namelijk chronos (de klokke-tijd) en kairos (de ziele-tijd). Wij leven, volgens haar visie, in chronos, in de klokke-tijd, dat is de realiteit van alledag. Echter we hebben ook de kairos, de ziele-tijd, nodig om ons weer op te laden.

TIP  Zet eens een stapje waar je blij van wordt

Kijk eens naar datgene waar jij blij van wordt, energie van krijgt en waar je vanuit je hart spontaan "ja" tegen zegt. Ga daar nu welbewust ruimte voor creëren. Doe dit vanuit het perspectief dat dit noodzaak is om in alle opzichten gezond te blijven; mentaal, emotioneel en fysiek. Realiseer je welke dingen je vroeger leuk vond om te doen, of misschien wil je juist nieuwe plekken, nieuwe mensen, nieuwe bezigheden ontdekken. Ik nodig je uit om te onderzoeken waar jij van harte "ja" tegen zegt! 

*    Ga uitwaaien aan zee                                                   
*    Zoek (vergeten) vrienden op
*    Fotografeer buiten
*   Ontdek de wereld op de fiets
*   Bezoek een stad of museum
*   Ontdek je omgeving opnieuw
*   Bezoek een kerk of klooster
*   Schrijf poëzie of een dagboek
*   Maak zelf/met anderen muziek
*   Sluit je aan bij een leesgroep
*   Doe iets wat je nooit eerder hebt gedaan
*   Zoek een sport die bij je past
*   Leef je uit in dansen 
*   Wees creatief met je handen

THE FLOWER OF LIFE

De wereld is in handen van degenen
die de moed hebben om te dromen
en die het aandurven hun dromen
ook werkelijk te leven.
Ieder naar gelang zijn talenten.

Paulo Coelho

 

Hoe is het in jouw leven? Herinner jij je wat je vroeger wilde worden, of wie je bewonderde en waar je je aan spiegelde om specifieke eigenschappen? Wat vind je hiervan terug in je huidige leven of wellicht een nog belangrijker vraag: wat roert zich nu in je wat je zou willen realiseren? "Ja" zeggen tegen wat ten diepste in je leeft vraagt moed. Het niet naar buiten brengen van wat in je leeft resulteert veelal in moedeloosheid. 

Nog maar recent herinnerde ik mij een voorval uit mijn jeugd en schoot mij ineens te binnen dat ik mijn vroege wens nu voluit leef door mijn talenten in te zetten om mensen te helpen. Een dromerig kind van 8 was ik, toen een non in de klas kwam vertellen over de missie waar zij werkte voor "grote mensen" en kinderen in Afrika, die arm waren en het moeilijk hadden. "Dat wil ik ook wel, als ik later groot ben", mijmerde ik. "In de missie werken en mensen helpen". Alleen non worden zag ik niet zo zitten, met die gekke onhandige kleren.

Weliswaar werk ik niet in de missie maar wel met de missie van cliënten. Waarbij voor mij de missie staat voor datgene doen wat echt bij je past en levensvreugde geeft. Een bijzondere effectieve mogelijkheid om je missie te ontdekken is het Talentenspel (Glaudemans 2004). In deze methodiek werk je met archetypische talenten waardoor je als vanzelf bij diepere lagen in jezelf komt. Je maakt contact met jouw eigen kennis, waarheid en wijsheid. Het Talentenspel brengt altijd een nieuwe positieve beweging in je leven. Meer info over het Talentenspel.

Archetypen brengen je direct van je hoofd naar je hart.

Meer info Agenda:

10 maart                1-daagse workshop Talentenspel 
17 en 24 maart      2-daagse workshop Stress in je leven
09 en 23 mei          2-daagse workshop Talentenspel


 Actie: 15% korting op alle workshops in april en mei.

Ik ben Marita Hofman, integraal therapeut en coach/trainer en werk vanuit de praktijk Via Vitae te Leersum, Utrechtse Heuvelrug.
Mijn passie is om mensen te begeleiden vanuit mijn professionaliteit in combinatie met mijn ruime, veelkleurige levenservaring. Een specifieke kwaliteit is warme betrokken aandacht voor jouw vraag. Mijn levenslust en enthousaisme nodigen je uit om diepere lagen in jezelf te onderzoeken en oude beperkende “verhalen” los te laten. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, optimaliseren van talenten en focussen op nieuwe doelen.   

Meer over Via Vitae

Weet jij iemand die deze e-zine ook gratis zou willen ontvangen?
Stuur deze mail dan door en schrijf je dan hier in.